Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας

Μιά μεγάλη προσωπικότητα του πνευματικού χώρου της Πατρίδας μας, ένας αγωνιστής για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο μάς αποχαιρέτησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας πρωτοπόρος της Κοινωνιολογίας στη χώρα μας γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1927, και έφυγε για το μεγάλο ταξίδι του σήμερα ύστερα από ταλαιπωρία σχεδόν ενάμιση χρόνου με κάταγμα και πνευμονική ανεπάρκεια.

Με σπουδές νομικής, οικονομικών και κοινωνιολογίας στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αγγλία επιδόθηκε στη μελέτη του έργου του Μαξ Βέμπερ και επιχείρησε ενδιαφέρουσες και γόνιμες συσχετίσεις της βεμπεριανής με τις ανταγωνιστικές σχολές της. Συνέγραψε πάνω απο 22 βιβλία Νεαρός μαθητής έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά την Κατοχή και στη συνέχεια διεκρίθη ως έφεδρος αξιωματικός των καταδρομών.Μετείχε από τους πρώτους στον σντιδικτατορικό αγώνα ως συνιδρυτής της Δημοκρατικής Άμυνας. Καταδικάσθηκε και παρέμεινε επί 5 χρόνια φυλακή, απ?όπου συνέχισε να διευθύνει τον αντιδικτατορικό αγώνα. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και ως σήμερα ο Βασίλης Φίλιας υπήρξε δραστήριος και ενεργός πολίτης με λόγο και θέσεις στα καίρια προβλήματα της χώρας, με άσβεστη έγνοια για την Ακαδημαϊκή και γενικότερα την παιδευτική πορεία της κοινωνίας μας, με θάρρος και τόλμη απέναντι σε κάθε εξουσία. Ο λόγος του υπήρξε ουσιαστικός και διεισδυτικός. Βαθύς και ανθρώπινος. Αγωνιστικός και ασυμβίβαστος. Γενναίος και ορμητικός. Ο λόγος του ήταν καθρέφτης ενός μοναδικού ψυχισμού, από εκείνους που ολοένα και λιγοστεύουν, από εκείνους που θα μας λείψουν ολοένα και πιο πολύ στα χρόνια που έρχονται.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το τμήμα Κοινωνιολογίας οφείλει πολλά στοιχεία από τη φυσιογνωμία του στον καθηγητή και πρύτανή του Βασίλη Φίλια. Ως πολύ πρόσφατα ήταν κοντά μας στο Εργαστήριο της Κοινωνιολογίας της Παιδείας και του Πολιτισμού. Οργανώσαμε μαζί το Συνέδριο για τον Αντιδικτατορικό αγώνα και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Φοιτητές μας τον επισκέπτονταν συχνά και αντλούσαν από τη σοφία του για τις έρευνές τους. Κι εκείνος με υπομονή, προσήνεια, ευγένεια στεκόταν βοηθός και παραστάτης στις νεανικές πτήσεις τους. Ο Βασίλης Φίλιας δικαίως θα πρέπει να θεωρηθεί ο Αγωνιστής Ακαδημαϊκός Δάσκαλος, που τίμησε όσο λιγοι την κοινωνία μας και το Πανεπιστήμιο. Ένας αυθεντικός Έλληνας της κατοχικής γενιάς, που δεν σταμάτησε να ελπίζει, να στοχάζεται να αγωνίζεται και να πράττει.